Een belangrijke taak van het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML) is gericht op preventie. Het doel is om ouders goed te informeren over, voor te bereiden op en te ondersteunen bij alle uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt. Uitdagingen die in deze tijd misschien wel groter zijn dan ooit. In verband met de maatregelen heeft CJG-ML de manier van hulpverlening moeten aanpassen. CJG-ML blijft ook tijdens deze crisis altijd bereikbaar en beschikbaar.

Bagage bij opvoeden van kinderen

Door middel van goede voorlichting en doelgerichte informatie en adviezen krijgen ouders meer bagage bij het opvoeden van hun kinderen. Het consulententeam van het CJG-ML is verantwoordelijk voor de taken op het gebied van informatie, advies, preventie en lichte opvoedondersteuning. CJG-ML biedt structureel een aantal preventieactiviteiten gericht op verschillende leeftijdsfasen. Dit aanbod bestaat uit themabijeenkomsten, lezingen, workshops, webinars en gastlessen met wisselde onderwerpen over opvoeden en opgroeien, speciaal voor ouders en opvoeders uit de zeven gemeenten in Midden-Limburg.

Nieuwe kansen in deze coronatijden

Wat kan wel? Waar liggen de kansen in deze coronatijd? In verband met de maatregelen heeft CJG-ML de manier van werken aangepast. Digitale media werden steeds belangrijker om in contact te blijven. Het consulententeam is daarom gestart met wekelijkse live-sessies op social media. Al snel volgden de online workshops en themabijeenkomsten. Dit bleken de eerste stappen richting een uitgebreid online aanbod.

Digitalisering van het activiteitenaanbod

Een van de grootste ontwikkelingen van het CJG-ML zijn de populaire webinars. Iedere maand organiseert het team een webinar met belangrijke thema’s rondom opvoeden en opgroeien. Tijdens de live uitzending bespreken de consulenten de meest uiteenlopende thema’s en aan de hand van voorbeelden voorzien ze kijkers van tips en adviezen die ze direct kunnen toepassen. Kijkers kunnen de uitzending thuis vanaf de bank volgen en eventueel later terugkijken. De live uitzendingen zijn interactief; een kijker kan op ieder moment zijn/haar vraag stellen via de (privé) chat en krijgt dan ook direct antwoord.

Voorbeelden van webinars, workshops en lezingen
Voorbeelden van webinar-thema’s zijn:

  • jongeren en hun 800 vrienden
  • wensen en grenzen bij tieners
  • positief opvoeden
  • opvoeden en seksualiteit
  • echtscheiding
  • alleenstaand ouderschap
  • samengestelde gezinnen
  • naar de brugklas
  • weerbaarheid
  • puberbrein

Voorbeelden van workshops en lezingen zijn:

  • Workshops (0-12): leren luisteren, een goed slaappatroon ontwikkelen, omgaan met ruzie en agressie bij kinderen, boodschappen doen met kinderen;
  • Workshops (tieners): tieners laten meewerken, zelfredzaamheid stimuleren tij tieners, ruzies in het gezin verminderen, omgaan met emoties van tieners;
  • Lezingen (0-12): de kracht van positief opvoeden, opvoeden tot zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, veerkracht bevorderen bij kinderen;
  • Lezingen (tieners): verantwoordelijke tieners, zelfstandige tieners, sociaal betrokken tieners

Een kijkje in de toekomst

Net als iedereen hoopt het CJG-ML dat we deze crisis snel achter ons kunnen laten en elkaar weer meer kunnen ontmoeten. Tot die tijd blijft het CJG-ML in verbinding op alternatieve manieren om vragen te kunnen beantwoorden over opvoeden en opgroeien.

Contact

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met CJG-ML:
088 – 438 83 00 / info@cjgml.nl / www.cjgml.nl.