Sinds kort kunnen gezinnen in de gemeenten Leudal en Nederweert die overbelast zijn, een beroep doen op Buurtgezinnen.nl. De gemeenten zijn hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen.nl. In Weert is buurtgezinnen al langer actief.

Initiatiefneemster orthopedagoog Leontine Bibo: “In iedere gemeente wonen gezinnen die overbelast zijn. Problemen als werkeloosheid, ziekte, schulden, relatieproblemen, et cetera, stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. De kinderen worden hiervan de dupe. Hun groei en ontwikkeling komen in gevaar en soms zelfs hun veiligheid. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat kinderen uit huis worden geplaatst”.

Logo buurtgezinnen

Stichting Buurtgezinnen.nl

Buurtgezinnen.nl is een onafhankelijke stichting die opvoedondersteuning biedt aan overbelaste gezinnen. Het doel is om het aantal uithuisplaatsingen in Nederland terug te dringen. Samen met de gemeenten in Midden-Limburg West wil Buurtgezinnen.nl ervoor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders die graag een ander helpen. Het steungezin ontlast het vraaggezin en wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor het vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen.nl samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning.

De ondersteuning

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit het brengen van de kinderen naar zwemles of sport, het af en toe een weekend, middag of avond opvangen van hen of het bieden van een rustige huiswerkplek. Ondersteuning kan ook inhouden een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze.